Fotograaf: Bescherm jezelf tegen vervelende klanten!
Bijgewerkt op: 23 jun. 2022
Veel fotografen zullen herkennen dat er soms te makkelijk gebruik wordt gemaakt van hun service en/of dienst.
Fotoshoots die op het laatste moment worden afgezegd, klanten die laat betalen, eindeloos gesprekken voeren om te helpen maar er niet voor betaald krijgen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de communicatie tijdens een fotoshoot.

Hoe bewaak jij jouw grenzen als fotograaf?
Hoe komt het toch dat veel fotografen (waaronder ikzelf) zich hierin herkennen?
Waarom wordt er zo makkelijk met onze dienst en service omgegaan?
Je bereidt je voor op de fotoshoot, zoekt een locatie, houdt de dag vrij en dan meldt iemand zich opeens af. Voelt vaak ook nog eens heel persoonlijk, toch?
“Misschien wordt het tijd om je talent te beschermen en je klanten te vertellen hoe ze met je om mogen gaan.”
Tijd om jouw talent te beschermen!
Want als we niet vertellen hoe we willen dat klanten met ons omgaan, is het ook lastig om te weten dat je als klant teveel vraagt of je niet prettig gedraagt.
Als klanten over je grens gaan voelt dat soms als een persoonlijke aanval, maar dat betekent nog niet dat ze altijd met de verkeerde intenties gedaan worden.
We zien dat veel problemen ontstaan door miscommunicatie. Ga maar eens bij jezelf na.
Hoe duidelijk communiceer jij je werkwijze en aanbod? Wat zit er wil in en wat niet? Tot wanneer mogen ze afzeggen? Wat betalen ze dan?
5 tips voor fotografen om prettiger samen te werken met je klant:
1. Vertel je klant hoe de fotoshoot eruit zal zien. Hoelang hij duurt, waar je afspreekt, wat je nodig hebt, moeten mensen iets voorbereiden of juist niet. Alle praktische zaken op een rijtje. Zo kun je later ook beter de grenzen bewaken, bijvoorbeeld als de fotoshoot uitloopt.
2. Zet mensen aan het denken en betrek ze bij de fotoshoot. Door ze actief te maken heb je meer kans dat ze enthousiast worden en met je mee gaan werken. Help ze een handje door ze bijvoorbeeld na te laten denken over hun kleding, locatie en misschien zelfs met wat voor een soort foto’s ze mooi vinden. Door hierover met ze in gesprek te gaan manage je ook de verwachting van wat mogelijk is.
3. Laat mensen vooraf (aan) betalen en vertel wat er gebeurt als ze bijvoorbeeld 24 uur van tevoren afzeggen. Een aanbetaling vragen klinkt eng, maar is echt volstrekt normaal. Je hebt immers je eigen voorbereidingstijd en je reserveert je tijd die je niet meer voor een andere klant in kunt zetten. Daarnaast geeft het jou als fotograaf meer zekerheid dat de klant de fotoshoot ook serieus neemt en niet zomaar afbelt. Een klant die daarvoor geen (gedeeltelijke) betaling vooraf wilt doen, die wil je eigenlijk ook niet als klant.
4. Maak duidelijk wat ze van je krijgen. Denk daarbij aan: het soort beelden, hoeveel beelden, de bewerkt, wie de foto's kiest (jij of de klant), wanneer lever je ze aan, drukwerk kwaliteit, mogen zij ze nog bewerken etc. Hoe meer mogelijke vragen vooraf zijn afgekaart, hoe minder onduidelijkheid of verwarring er kan ontstaan.
5. Werk met een algemene voorwaarden. Om je volledig te beschermen kan je ook werken met een algemene voorwaarden. Dit kan soms een beetje afschrikken omdat het zo formeel klinkt, maar je kan er ook naar verwijzen, door ze toe te voegen in je bijlage of met een link in je handtekening. Dat maakt het net wat minder “in your face”.
Van Sjaak-afhakers naar fijne fotografie-klanten
Heb je het idee dat dit wel heel veel voorwaarden zijn?
Dat lijkt misschien zo, maar de manier waarop je deze communiceert maakt een groot verschil. Je klant zal hierdoor het gevoel krijgen dat jij het goed aanpakt, de leiding neemt en dat je jouw talent serieus neemt. Én bijkomend voordeel.. daardoor zal hij jou ook serieuzer nemen!
“Misschien ben je bang dat klanten door voorwaardes afhaken. En dat zou kunnen, maar zijn dat dan niet de klanten waar je eigenlijk altijd al struggels bij voelde? Bedenk dat de potentiële klanten met deze voorwaarden wel klant worden op jouw manier. Ze zullen je grenzen veel meer respecteren, want ze weten nu waar die liggen.”
Als er iets vervelends gebeurd is het altijd goed om na te gaan “hoe is dit ontstaan?”, “Hoe had dit voorkomen kunnen worden?” etc.
Iedereen weet: waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt. Hoe ze opgelost worden, dát maakt het verschil. Probeer er samen uit te komen en te achterhalen hoe je dit voor een volgende keer anders aan kan pakken. Misschien is er toch nog iets niet duidelijk genoeg of vraagt het om nog wat meer informatie?
Als fotograaf omgaan met voorwaarden
Overigens staat het jou natuurlijk vrij om toch coulant te zijn en je klant tegemoet te komen, ook al staat dat anders in je voorwaarden. Je kan dan nog per geval bekijken wat goed voelt. Je hebt nu alleen wel een stok achter de deur om te bepalen hoe je dit doet.
Dit geldt ook voor het geval dat jij zelf niet kan of ziek bent tijdens een fotoshoot. Laat je goed informeren over je voorwaarden. Vooral als je fotoshoots doet die alleen op die dag plaats kunnen vinden zoals fotografie op een bruiloft of begrafenis. Als je twijfelt over de juridische inhoudt, dan is het altijd goed om er voor de zekerheid een advocaat naar te laten kijken.
Meer werkplezier voor fotografen door fijnere klanten
Goede voorwaarden stellen en duidelijk communiceren kan soms spannend zijn. Wil je verandering in de manier waarop klanten met je omgaan? In een coaching traject gaan we daarmee aan de slag om het plezier in je werk te vergroten en te bewaken. Ben je hiernaar op zoek? Neem dan contact met me op.